Ледниците в Швейцария са загубили 6% от общия си обем тази

...
Ледниците в Швейцария са загубили 6% от общия си обем тази
Коментари Харесай

Швейцарските ледници се топят с рекордни темпове

Ледниците в Швейцария са изгубили 6% от общия си размер тази година заради сухата зима и повтарящите се летни горещини, счупили предходните върхове за размразяване на ледовете, разкрива отчет.

Проучването на Криосферната комисия (КК) към Швейцарската академия на науките разкрива фрапантните мащаби на топенето на ледниците, което единствено ще се утежнява.

" 2022 година е пагубна за швейцарските ледници: всички върхове за размразяване на лед са счупени ", обявиха от КК, като прибавиха, че загуба от 2% за 12 месеца преди този момент се е считала за " рискова ".

3 кубически километра лед - 3 трилиона литра вода - са се разтопили, се споделя в отчета.

" Не е допустимо да се забави топенето в кратковременен проект ", съобщи професорът по глациология Матиас Хюс, началник на Центъра за мониторинг на ледниците в Швейцария, който документира дълготрайните промени на ледниците в Алпите и се координира с Конституционен съд.

Ако се понижат излъчванията на въглероден диоксид и се отбрани климатът, " това може да избави към една трета от общия размер в Швейцария в най-хубавия случай ", сподели той пред Агенция Франс Прес. В противоположен случай страната " ще загуби съвсем всичко до края на века ".

В началото на годината снежната завивка в Алпите е извънредно тънка, след което сред март и май от пустинята Сахара нахлува огромно количество песъчлив прахуляк, който се утаява на повърхността. Замърсеният сняг гълтам повече топлота и се топи по-бързо, лишавайки ледниците от защитната им снежна завивка до началото на европейското лято. Поради това непрекъснатата горещина сред май и началото на септември опустошава ледниците. До средата на септември тогавашният пълен пласт лед се разтопил изцяло, разкривайки гола канара, замръзнала най-малко от римската ера.

В началото на юли сриването на част от ледника Мармолада, най-големия в Италианските Алпи, лиши живота на 11 души и сподели какъв брой съществено е станало ситуацията.

Според отчета на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, оповестен през февруари, топенето на ледовете и снеговете е една от 10-те съществени закани от изменението на климата.

" Загубата е изключително трагична за дребните ледници ", се споделя в отчета на КК.

Ледниците Пизол, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн  " на процедура са изчезнали - измерванията са прекратени ", съобщи комисията.

В регионите Енгадин и Южен Вале, които се намират в южната част на страната,  " е липсващ мразовит пласт с дебелина от 4 до 6 метра на височина 3000 метра над морското ниво ", се споделя в отчета. Значителни загуби са регистрирани даже в най-високите точки на премерване, в това число в планината Юнгфрауйох, чийто връх е съвсем 3500 метра.

" Тенденцията разкрива също по този начин какъв брой значими са ледниците за снабдяването с вода и енергия в горещи и сухи години ", се акцентира в отчета - нещо, което би трябвало да се вземе поради, като се има поради, че водноелектрическата сила обезпечава над 60% от общото произвеждане на сила в Швейцария. Само топенето на ледниците през юли и август би осигурило задоволително вода през тази година, с цел да се изпълнят изцяло всички резервоари в швейцарските Алпи.
Но Хюс съобщи, че в случай че страната преживее тазгодишните метеорологични условия след 50 години, " въздействието ще бъде доста по-силно, тъй като след 50 години чакаме съвсем всички ледници да изчезнат и затова да не могат да обезпечат вода през горещото и изсъхнало лято ".

Топенето на ледниците е довело и до някои непредвидени последствия.

Туристите постоянно вършат мрачни открития, защото обектите се освобождават от леда, в който са били затворени в продължение на десетилетия или даже епохи.

Топенето на ледовете може да бъде от изгода и за археолозите, които внезапно получават достъп до предмети на хиляди години.
Междувременно топенето на ледника сред Италия и Швейцария реалокира границата, която минаваше по вододела, което наложи продължителни дипломатически договаряния.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР